Getmjölkstvål

 
 
Kemi är en fascinerande sak när den sker i praktiken. Tänk om lektionerna på högstadiet innehållit mer experiment av praktisk kunskap. Tänk vad spännande det hade varit, att få se hur luten skapar reaktionen i vattnet, hur det krävs en viss mängd för att det ska hända något överhuvudtaget.  Att den behöver en viss mängd tid för att brinna och göra oljorna till just tvål. en emulsion där allt måste klaffa i mängd, temperatur och tid.
Några tvålar har jag gjort vid det här laget. jag experimenterar fortfarande. Leker med blomblad för att se vad som händer med dem. En massa bruna sörjiga blomblad i handfatet är mindre roligt, men nu har jag i alla fall den kunskapen. En utmaning jag har för året är att lyckas göra tvål av djurfetter, en restprodukt när vi slaktar. Men där är vi inte ännu så hittills är det oljor som får stå för fettet i tvålarna. det skulle ta självförsörjningen av tvål till en helt ny nivå. Har man inga djur så tycker jag att det är bättre än inget att göra en tvål av en olja helst producerad i Sverige, tex rapsolja. Men självklart vill man experimentera, det är även så vi lär oss, eller hur! Så testa vilka fetter du vill, men undvik helst palmoljan.
 
 
 
Första gången jag gjorde getmjölkstvål så gick det käpp rätt åt fanders. den kemiska reaktionen uppstod inte. Tvålen var bara en stor slemmig skål av olja. Troligtvis var mjölken för fet. Jag konsulterade då en vän som är mer van tvålmakerska än vad jag är. Hon berättade att när hon gör mjölktvål så tillsätter hon mjölken allra sist. När själva tvålmassan egentligen är färdig. Nu har jag då äntligen kommit mig för att testa.
 
Tvålen är inte färdig att användas än, den måste ligga och lagras nu i 4-6 veckor minst. Så än får jag hålla mig till tåls. Men det ska bli väldigt intressant att se om jag tycker den skiljer sig från den andra tvålen jag gör.
 
 

I skokartongen får dem nu ligga, för luft och mörker. Väntan är lång!
 
EricaRSS 2.0