Gott Nytt År!

 
 
Julen förflöt i väldigt stilla mak. Sjukdomarna härjade vilt med oss och vi insåg kvickt att det bara var att sänka ribban för i år. Jag kokade inte ens knäck själv, väldigt märkligt att på julafton inte ha ett hemmagjort gottebord att duka upp. Men vet ni... det blev jul  i alla fall och bra hade vi det.
 
Nu börjar det krypa mot dem sista timmarna på nyår. Jag har liksom släppt tanken på 2015 och ser fram emot 2016. Planer för självhushållning, odlingar och djuren börjar ta form. Frökataloger har ramlat ned i brevlådan och hönsen lägger ägg för fullt. Funderar på om det inte är dags att skärma av några hönor och en tupp, få lite avelsägg som är rasrena och kläcka fram lite kycklingar.
 
Men det som verkligen känns bra i själen är att kunna avsluta året med det som påverkat vårt självhushåll allra mest. Getmjölken ska bli yoghurt. 
 
 
 
 
 
 
Först värmer jag mjölken till 82-83 grader, detta för att pastorisera den. Håller temperaturen i 5-10 min. kyler ned den till 45 grader.
Nu tillsätts en yoghurtkultur, jag har ännu inte funnit den perfekta för oss. Nu prövar jag med creme fraiche, helt enkelt för att jag glömde köpa en yoghurt och hade ingen i frysen.
 
 
sen hamnar burkarna i ugnen som jag värmt till 100 grader och sen stängt av, nu får dem stå till imorgon. Sen har vi förhoppningsvis naturell yoghurt.
 
 
 
 
 
 
 
 Imorgon när vi vaknar är det en helt vanlig vardag, vi har klivit in i 2016. Ett nytt år fullt med möjligheter och visioner. Ta vara på dem möjligheterna, lyssna på den där lilla rösten som vill berätta saker för dig. Ät gott och må gott!
 
Erica
 
 
 RSS 2.0