Havre och arrende

 
 
 
Vi har under dem två år vi bott på gården haft våra åkrar utarrenderade till en bonde i trakten. Nu har vi bestämt och talat om för honom att arrendet upphör. Vi behöver våra åkrar till djuren. Det här var nånting som han var införstådd med från början och därför har vi haft 1 års avtal hela tiden. Så till nästa år är alltså marken vår igen.
 
Lite spännande det här med arrende och vilka lagar som gäller i vårt avlånga land. Det är så lätt att slänga ur sig - Jamen vi har ett arrende!
 Riktigt så enkelt är det inte, vi googlade på det och hittade följande. Enligt svensk lag finns det fyra sorters arrenden.
1, jakt och skog- du brukar marken för att jaga eller hålla ordning på skogen
2, jordbruk- du arrenderar för att bruka marken eller hålla bete
3, byggnad- du arrenderar för att få tillgång till byggnader på marken
4, Mark - du arrenderar mark för att bygga på marken
 
Min tolkning är att du måste upprättahålla någon av dessa kategorier för att enligt lag ha någon form av arrende. Uppfyller du inte dem har du helt enkelt inte ett arrende. Naturligtvis skulle alla avtal vara skriftliga. Mer kan man läsa på hos arrendenämnden 
 

 
Men nu har vår bonde skördat sin havre för i år. Även om det inte varit några som helst problem att egentligen ha marken utarrenderad så känns det nu skönt att få gå in i nästa fas. Vi kan fritt fundera över hur mycket som ska vara bete och hur mycket som det ska odlas vall på. En sak vill jag oavsett, en liten sträng havre vill jag odla så vi kan få julkärvar.
 

/Erica

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0