Målbild, listor och planer

 
 
 
Jag är inte så vansinnigt bra på det där med att göra upp en plan. Att sätta upp mål är jag fantastiskt duktig på, dock byter jag mål varannan vecka. Men jag har alltid det stora övergripande målet klart för mig. Sen kanske vägen dit kommer att vara lite krokig. Men det är helt okej, för det är sån jag är.
 Mitt närmaste mål är att vi i min familj inte ska behöva äta affärskött under vintern 2015/16, med undantag för fläsk. Vi har nu kanin, tuppar och lamm!
Jag vill även att det finns potatis, lök och morötter så att vi klarar oss fram till jul.
Kryddor, torkade och färsk frysta så att vi kan göra fantastiska tomatsåser. Apropå tomater, vi har klarat oss riktigt långt med den skörden vi fick förra året. Dock frös jag in stora mängder, vilket har varit toppen, men maken grät nästan när han tog sista burken med inlagd tomat. Så många fler såna burkar!
 
Sen är nog konsten att inte ta på sig för många mål på en gång. Att bestämma sig för att i år ska jag vara självförsörjande på  tex morötter. Satsa järnet då, gör ett ordentligt land med morötter fjutta inte. För en skörd på 1 kg morötter räcker ingenstans. Naturligtvis vill man odla annat än bara morötter, men morötterna är steg nummer 1. Bor man i lägenhet så kanske kryddor är det man ska satsa på. Vad är realistiskt för dig och vad tycker du om att äta?
 
Lämna även utrymme för att det kan gå åt fanders. Med utrymme menar jag i din egen tankevärld, i din plan. Tänk även på att om vi i min familj äter 5 kg morötter per månad så kanske ni i eran äter 1 kg eller 10 kg. Det finns böcker med tabeller och råd om hur mkt man borde odla för att bli självförsörjande. Jag tror inte riktigt att man kan använda sig av dem. Gå hellre tillbaka och fundera över hur ofta ni äter just den varan. Gör ni av med 1 förpackning tomatkross om dagen eller i veckan.
 
 
 
Så mitt mål: Kött så att vi klarar vintern
                    Basgrönsaker , potatis, lök och morot fram till jul
                    Kryddor torkade och färskfrysta
 
Min plan:  Att så cirka 400-600 sättlökar av varierande sorter
                 Att odla cirka 60-70 sättpotatisar
                 Att så 10 löpmeter morot
                 Kläcka kycklingar så vi får tuppkött , ca 30 st behövs för att klara en höst/vinter
                 Få fram två 2 kullar med kaniner som blir slaktfärdiga till hösten lagom till utebetet är slut
                 Lammen får vi helt enkelt se vad vi får när det är dags
 
Sen ska jag på ordentligt vis anteckna och skriva listor för att kunna jämföra till nästa år. Så att jag då vet om och vad jag behöver förändra.  
 
 
Eder FruW!
 

Kommentarer
Postat av: Oslofru

Hoppas du får en underbar helg! :)

2015-02-20 @ 15:05:27 / URL: http://www.oslofru.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0