FårResan; Foder

 
Som jag har gnuggat mina grå för att fatta det här med foder till fåren. Läst på otaliga sidor och i dem böcker jag hittat på bibblan. Somliga mer detaljerade än andra. Tillslut insåg jag att ett beslut behövdes. Hos tidigare ägaren har dem fått en hink korn om dagen. Något jag förstått är väldigt mkt. Sedan fri tillgång på hö utöver det.
 
Jag läste i självhushållningsboken av Seymour om att en tacka behöver 2 kg hö om dagen. Sen får du räkna med att 25% är rent spill. så alltså 2,5 kg hö/dag. Hö är ett grovfoder. I princip ska detta räcka för ett får. Men för att säkerställa lite mer näring kan man tillsätta ett kraftfoder. Vilket då är ett färdigt pellets från nån stor kedja eller sädesslag av olika sorter. Sen behövs en mineralsten och en saltsten.
 
Vi har bestämt oss för att fortsätta med kornet, men blandar det med foderärtor. En dräktig tacka har jag läst mig till, behöver cirka 3-4 dl kraftfoder om dagen. Så jag räknar med att dem andra behöver mindre mängd. Till hö har vi tillfälligt ordnat en stor liggande byrå, utan lådor självklart. som fungerar som en stor ram. Alla får gott om plats och slipper trängas, i den får en höbal gott om plats och jag fyller på så att det alltid är god tillgång. Om man vill skämma bort sina får, knäckebröd, rå potatis, morötter, sly med torkade löv på och granar eller tall, så mycket gott och enkelt man kan bjuda på.
 
 
Nu har dem bott hos oss ett tag och för varje dag blir jag mer och mer fascinerad av vilka fantastiska djur dem är.  
 Lugna, mysiga och snälla. Jag är så otroligt glad att vi tog det steget att köpa dem.
 
Eder FruW!
 
Ps: Bilder kommer med en närmare presentation
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0