Gott Nytt År!

 
 
Julen förflöt i väldigt stilla mak. Sjukdomarna härjade vilt med oss och vi insåg kvickt att det bara var att sänka ribban för i år. Jag kokade inte ens knäck själv, väldigt märkligt att på julafton inte ha ett hemmagjort gottebord att duka upp. Men vet ni... det blev jul  i alla fall och bra hade vi det.
 
Nu börjar det krypa mot dem sista timmarna på nyår. Jag har liksom släppt tanken på 2015 och ser fram emot 2016. Planer för självhushållning, odlingar och djuren börjar ta form. Frökataloger har ramlat ned i brevlådan och hönsen lägger ägg för fullt. Funderar på om det inte är dags att skärma av några hönor och en tupp, få lite avelsägg som är rasrena och kläcka fram lite kycklingar.
 
Men det som verkligen känns bra i själen är att kunna avsluta året med det som påverkat vårt självhushåll allra mest. Getmjölken ska bli yoghurt. 
 
 
 
 
 
 
Först värmer jag mjölken till 82-83 grader, detta för att pastorisera den. Håller temperaturen i 5-10 min. kyler ned den till 45 grader.
Nu tillsätts en yoghurtkultur, jag har ännu inte funnit den perfekta för oss. Nu prövar jag med creme fraiche, helt enkelt för att jag glömde köpa en yoghurt och hade ingen i frysen.
 
 
sen hamnar burkarna i ugnen som jag värmt till 100 grader och sen stängt av, nu får dem stå till imorgon. Sen har vi förhoppningsvis naturell yoghurt.
 
 
 
 
 
 
 
 Imorgon när vi vaknar är det en helt vanlig vardag, vi har klivit in i 2016. Ett nytt år fullt med möjligheter och visioner. Ta vara på dem möjligheterna, lyssna på den där lilla rösten som vill berätta saker för dig. Ät gott och må gott!
 
Erica
 
 
 

Lära gamla hundar sitta

 
Jag har funderat mycket på den här resan vi gör, där vi sakta lär oss att inte ta allt förgivet. Att inte alltid ta den enkla vägen ut och tro att allt står till buds hela tiden. Tillgängligheten som vi låter krympa. 
För att få det vi vill ha så måste vi jobba för det, bli lite skitiga under naglarna. Det går inte att åka till mataffären och plocka det ur hyllan. Vi lär oss sakta att planera och lägga upp ramar för hela året. 
 
För ett par dagar sen la jag upp en bild på lite ägg på instagram. Jag skrev om hur lyckan var total då värpandet kommit igång och att jag nu kommer ha gårdens egna ägg till julbordet och till bakning. Och det är verkligen en lycka. Vi har envist vägrat köpa ägg detta år. Vi har höns och vill vi då ha ägg så får vi planera eller lugnt vänta. Inte lika lätt som det låter dock. 
 
Vår tanke i våras var att kläcka fram kycklingar så dem lagom börjat värpa nu. Jag vet ärligt talat inte om det var ren tur eller om det faktiskt funkat. Men vi har några nybörjare som precis börjat värpa och även nån äldre höna som tänker att det nog var lika bra att hänga på. 
 Vi snålar lite på äggen och samlar så att det ska finnas. Inga omeletter till hela familjen just nu. Så nu är frågan blir det lika lyckat till nästa år, vi kommer att gör ett nytt försök i alla fall. 
 
Men latmasken som bor inom en, den vill åka ned till butiken och bara köpa en massa ägg. Där är dem så lättillgängliga, det skulle vara så enkelt. Så lite slåss jag med mig själv. Men samtidigt tar jag en stolthet i att äta ägg från mina frigående smått galna hönor. 
/ erica 

utmaningar

 
Nu när vi kommer vara två vuxna personer hemma mer på heltid, så tänkte jag att vi måste höja ribban lite. Ta vårt självhushåll till nya nivåer. Ni vet när man står där på nyårsafton och lovar sig själv att året som kommer ska bli det mest fantastiska av alla år. Man ska sluta röka ( jag röker inte) och man ska börja träna. Karriären ska gå spikrakt uppåt och sexlivet med ens partner kommer vara bättre än nånsin. Vi kommer bli rikare, bättre och lyckligare! Skitsnack.
 
Men man kan ge sig en utmaning som är mer realistisk. Så för mig tänker jag att några saker ska vi helt sluta köpa, andra ska vi sakta fasa ut, vi ska hitta klokare lösningar och göra bättre val. Inga gigantiska saker, utan vi måste känna att dem är hanterbara. Annars så ger man upp.
 
Tvål, vi har under en tid tillverkat egen hårdtvål. problemet här är att jag inte hittat en bra rytm för när jag ska tillverka en ny sats. Tvålen tar cirka 6 veckor innan den är klar att använda. Så här är utmaningen att komma fram till en bra lösning, antingen 1 gigantisk sats eller ett veckoschema över när det är dags att göra mer.
 
Tvättmedel, har tidigare tillverkat lut från vår aska från spisen. I år är tyvärr vår ved mer blandad och svårare att få ren lövaska. Så jag funderar på att testa att göra byktvål som sen rivs till flingor.
 
Hudkräm, tillverkar vi redan själv med lite ringblommeolja. Däremot är jag nyfiken på att testa lite olika oljor och se effekter av det.
 
Grönsaker och örter, ja ni fattar här ska det naturligtvis odlas mer och utvecklas. Örter vill jag vara helt självförsörjande på nästa år.
 
Kött, vi har en bit kvar här, men vår ambition är att efter sommaren när höstslakten börjar så ska inget köp köpas. Möjligtvis undantag för bacon, vi älskar bacon i vår familj och äter det ofta. Vi måste nog fundera över detta med gris....
 
bröd och bak, här finns det inga ursäkter, två vuxna måste hinna med att göra veckobakning
 
Mejerivaror, mjölk får vi från fina Myra, men en separator måste införskaffas så vi kan experimentera vidare med smör och grädde. Ostprojektet måste jobbas vidare på.
 
Ullen, jag måste hitta lite tid där jag kan fokusera på att öva på att lära mig spinna.
 
honung, nya bin måste införskaffas så vi kan få egen honung till sommaren 2017
 
Sen när uppfyllt allt det här så är vi rikare, bättre och lyckligare // Erica
 
 
 
 RSS 2.0