Biologisk mångfald

Nånting som jag funderar mycket på och aldrig riktigt kunna sätt ord på förrän nu är biologisk mångfald. Att skapa en miljö där ett samklang av vad jag behöver för att kunna leva och där växter och alla dess slag av djur trivs. Jag pratar inte om eko eller kravodling, utan om ett sätt att driva en gård med hänsyn till alla aspekterna.
 
Nånting som gör så ont i mig är när man ser dem stora tunga vägmaskinerna åka ut på sommaren för att klippa ned allt i dikena. Ofta så skrapar dem upp hela markytan och lämnar stora sår efter sig. Träd splittras och blir som vassa spjut. Sakta men säkert utrotar vi växtarter och insektsliv. Det viktiga är inte att vi alla trivs och att vi jobbar tillsammans, utan effektiviseringen och att minska den ekonomiska kostnaden.  Likaså när bönderna klipper vägkanterna eller dem vansinnigt tunga skogsmaskinerna som lämnar enorma sår efter sig.
 
Jag kanske inte kan påverka ett skogsbolag, men jag kan påverka mitt eget sätt att tänka och driva min gård. Det kan även du i din trädgård. Som nybörjartips om du vill öka din mångfald
 
  • Städa inte din trädgård för noggrant, låt växtdelar ligga kvar.
  • Bygg humlebon, finns enorm mängd bilder på att få inspiration av via tex pinterest
  • Plantera växter som lockar till sig humlor, fjärilar, nyckelpigor osv. Tex Mynta
  • Spara Sälgen om du har lyckan att ha ett sådant träd, den är tidig mat till nyvakna pollinerare när bristen på mat är stor.

På jordbruksverkets hemsida kan man läsa massor om nyttodjur. Fascinerande läsning!

http://www.jordbruksverket.se/nyttodjur 
 
Läs tex om Jordlöparen, om hur den lever i dikeskanterna och verkar på åkrarna. Hur den jagar och äter andra insekter. Att den måste få en möjlighet att äta sig fet innan vintern annars klarar den sig inte. Hur du ganska enkelt kan underlätta för den i sitt liv.
 
Jag har länge drömt om en myntahäck, galet tänker nog många nu. - Tänker du inte på hur den sprider sig?
Klart jag gör, men va spelar det för roll för mig att ha lite mynta i gräsmattan. När det spelar stor roll för små små liv!
 
Ser ni älgen?
 
Eder FruW!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0