Inspiration

 
 
 
 
 
Pinterest är som en guldgruva till inspiration. Jag skulle kunna lägga timmar på att titta på vackra bilder. Känner jag att ideér tryter, lusten inte är med mig eller att vädrets makter ställer till det. Då glider jag in på pinterest och fylls av beundran och ny energi. Så har ni inte lärt er att pinna bilder gör det nu!
Mig hittar ni där som fruwh    https://www.pinterest.com/fruwh/ 
 
Ha en fantastisk trädgårdshelg
Eder FruW!
 
 

Biologisk mångfald

Nånting som jag funderar mycket på och aldrig riktigt kunna sätt ord på förrän nu är biologisk mångfald. Att skapa en miljö där ett samklang av vad jag behöver för att kunna leva och där växter och alla dess slag av djur trivs. Jag pratar inte om eko eller kravodling, utan om ett sätt att driva en gård med hänsyn till alla aspekterna.
 
Nånting som gör så ont i mig är när man ser dem stora tunga vägmaskinerna åka ut på sommaren för att klippa ned allt i dikena. Ofta så skrapar dem upp hela markytan och lämnar stora sår efter sig. Träd splittras och blir som vassa spjut. Sakta men säkert utrotar vi växtarter och insektsliv. Det viktiga är inte att vi alla trivs och att vi jobbar tillsammans, utan effektiviseringen och att minska den ekonomiska kostnaden.  Likaså när bönderna klipper vägkanterna eller dem vansinnigt tunga skogsmaskinerna som lämnar enorma sår efter sig.
 
Jag kanske inte kan påverka ett skogsbolag, men jag kan påverka mitt eget sätt att tänka och driva min gård. Det kan även du i din trädgård. Som nybörjartips om du vill öka din mångfald
 
  • Städa inte din trädgård för noggrant, låt växtdelar ligga kvar.
  • Bygg humlebon, finns enorm mängd bilder på att få inspiration av via tex pinterest
  • Plantera växter som lockar till sig humlor, fjärilar, nyckelpigor osv. Tex Mynta
  • Spara Sälgen om du har lyckan att ha ett sådant träd, den är tidig mat till nyvakna pollinerare när bristen på mat är stor.

På jordbruksverkets hemsida kan man läsa massor om nyttodjur. Fascinerande läsning!

http://www.jordbruksverket.se/nyttodjur 
 
Läs tex om Jordlöparen, om hur den lever i dikeskanterna och verkar på åkrarna. Hur den jagar och äter andra insekter. Att den måste få en möjlighet att äta sig fet innan vintern annars klarar den sig inte. Hur du ganska enkelt kan underlätta för den i sitt liv.
 
Jag har länge drömt om en myntahäck, galet tänker nog många nu. - Tänker du inte på hur den sprider sig?
Klart jag gör, men va spelar det för roll för mig att ha lite mynta i gräsmattan. När det spelar stor roll för små små liv!
 
Ser ni älgen?
 
Eder FruW!
 

När stormen viner

 
 
Dem senaste dagarna har vädret sett fantastiskt ut på morgonen. Solen har strålat, fluffiga moln på himlen och energin har varit på topp. Sen... öppnar man dörren för att knata till djuren och blåser nästan bort på kuppen. Iskalla vindar som skär rakt igenom märg och ben. Så jag har helt enkelt spenderat dagarna inomhus. Ja naturligtvis efter att alla djuren fått sin sedvanliga omsorg.
 
 
 
Jag har storstädat köket och bakat sockerkakor. Maken fyller år om ett par veckor, jämnt och allt. Så jag tänker att om jag bakar lite nu och då så behöver jag inte stå i panik dem sista två dagarna. Då kanske bakandet faktiskt är roligt hela vägen.
 
 
 
Pelargonen är en rosenknopsspelargon och heter Prinssessan Madeleine.
 
Ha en fantastisk dag!
Eder FruWheelerRSS 2.0