Bostongurka

 
 
 
Dem senaste åren har jag gjort min egen bostongurka. Men först förra året började jag blanda i squash. Mest gjorde jag det för att jag hade för lite gurka och väldigt mycket squash. Gott blev det i alla fall.
 
Bered dig på att hacka!
 
500g gurka
500g squash
2 stora gula lökar
2 röda paprikor
3-4 äpplen
 
Skala och hacka all grönsaker. Blanda runt dem i en skål och häll över kokande vatten, precis så att det täcker. Låt stå i 10 minuter.
 
Koka lagen
3 dl vatten
3 dl socker
2 dl ättika
1 msk salt
Gula och bruna senapsfrön, cirka 1-2 msk
 
Koka upp, låt puttra tills sockret löst sig. Häll av vattnet från grönsakerna och häll dem i grytan med lag.
Låt det småkoka i cirka tio minuter. Sterilisera burkar och ös upp bostongurkan med hjälp av en hålslev.  På så sätt följer inte så mycket lag med ned i burken. Skruva på locket och ställ burkarna att svalna upp och ned. Ett vakuum bildas.
 
 
 
 
 

Muffins

 
 
 
Jag är verkligen ingen cupcakefantast. Men dessa chokladbomber kunde jag inte motstå! Vi hade dessa som fredagsmys.Men baka ett gäng muffins, lägg i frysen och sen när du ska bjuda nära och kära på fika så behöver du bara göra garneringen. Receptetet är ursprungligen Roy Fares, jag har ändrat lite i det. Han gjorde något liknande i programmet mitt kök.
 
Muffinssmeten
 
125g smör
3 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
1½ dl kakao
Choklad av den sort du gillar, själv använde jag Fazers marianne ( jag är totalt beroende av den)
 
 
Kolasås
 
½ dl glykos
2,25 dl strösocker
2 dl grädde
50g smör
 
Frosting
 
200g mörk choklad 70%
2 dl grädde
100g färskost typ creame cheese/ phiadelphia
 
 
Ugnen värms till 180 grader. Smält smör, vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda torra ingredienser och sikta ned i äggsmeten. Rör om! Tillsätt smöret, lite i taget. Fördela i 14 muffinsformar. Ta mariannechokladen,dela en ruta på hälften och tryck försiktigt ned en halva i var muffinsform.
Grädda i ca 20 min, helst ska dem vara lite kladdiga i mitten. Ta ut och låt svalna.
 
Smält glykosen i en kastrull, rör nd sockret försiktigt och lite i taget. Se till att det smälter helt innan nytt fylls på. Kolan börjar få en fin gyllene färg. Häll ned grädden lite i taget. Ta bort från spisen och lägg i smöret so ska smälta helt. Ställ att svalna i kylen, gärna med plast över.
 
Frosting
 
Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och rör runt, se till att chokladen smält. Ställ in i kylen cirka 1 timme. Ta fram och tillsätt osten lite åt gången vispa med elvisp. Jag tyckte den blev lite för hård så jag tillsatte även lite grädde.
 
Montera och bara njut!
 
Eder FruW!
 

Sallad

 
 
 
 
 
 
 
 
 

I somras fick jag några små plantor sallad av trädgårdsmästarna på jobbet. Nu ha vi skördat den första, romansallat, så inåt norden god. Nästa år ska jag själv pröva att förså sallat och sen sätta ut planta för planta. Först bredså i ett brätte och sedan skola om i ett pluggbrätte.
 
Eder Fru!RSS 2.0