En kurs i självhushållning

Nu har vi funderat, klurat och verkligen bestämt oss. Vi kommer att hålla en kurs i självhushållning.  Vår ambition är att ge dig som deltagare en grund, en bas att stå på. Syftet är att oavsett om du bor i villa, lägenhet eller gården på landet, så ska du ha behållning av kursen. Alla har inte dem stora arealerna. Men kan fortfarande leva ett självhushållande liv. Kursstart är januari 2015 och avslut i december 2015.
Hoppas ni finner innehållet spännande! Hör gärna av er om ni ha frågor och även anmälan sker till ewhe@live.se

 
 
 
 
 

En studiecirkel hos oss på Lilla Lövåker

 

 

Att få äta mat som odlats i din egen trädgård, koka sylt på vilda bär och ägg från höns som fritt strövat över din gräsmatta. Använda tvålar och tvättmedel med så få kemiska medel som möjligt. Rena och giftfria produkter. Att tänka härproducerat. Samtal kring konsumtionen i vårt samhälle, hur bryter vi mönster. Vad prioriterar vi och hur påverkar det vår miljö. Ett steg till att få en friskare värld och ett friskare liv är kanske att välja ett liv som självhushållare.

 

Funderar du över självhushållning, oavsett hur du bor. Detta är bascirkel för dig som vill leva ett mer självständigt härproducerat liv. Den riktar sig till dig som är nybörjare och nyfiken. Vad du sen tar med dig och förverkligar i ditt liv är upp till dig. Men cirkeln kräver att du deltar aktivt i både praktiska och teoretiska moment.

 

Vi träffas 10 gånger fördelat under hela året. Varje träff sker över en helg och är alltså två dagar. Möjlighet till övernattning i stugor finns och just nu förhandlas det om priser. I stugorna finns 4 bäddar, du kommer alltså dela med andra kursdeltagare. Vill du ha annat boende får du ordna det själv. Frukost och lunch lagar vi gemensamt vid första kurstillfället. Sedan kommer möjligheten att köpa sopplunch med bröd för 50 kr att finnas.

Kursavgiften är 3000kr exkl. boende, mat och studielitteratur.

Det kommer även ordnas studiebesök, eve en workshop och dessa ligger utanför kursavgiften. 500 kr betalas in i förskott som en anmälningsavgift och dras sedan av från den totala kurskostnaden.

 

Vi kommer att gå igenom ämnen som odling, höns, kaniner, mat från det vilda, hantverk, slakt och styckning. Att planera sitt år i det stora och i det lilla.

 

Välkomna!

Erica & Thomas

 

 

 Eder FruW!

 

 

 

 


Soppfredag

Vi har startat upp soppfredag här på Lilla Lövåker. Tanken är att varje fredag ska vi prova en ny soppa, plus att vi gör en tillräckligt stor gryta så det räcker till lunch nån av dagarna under helgen. Första soppan blev en fisksoppa, sen följde morotssoppa och denna fredag blev det en tomat soppa.
 
 
Vi började med att rosta tomater, självklart odlade här på gården. Vi hade röda, gula och en mörk och lite mer köttig tomat. Vi hackade även rosmarin, dragon och vitlök, blandade runt detta på en plåt med lite salt och rapsolja. Rosta i 20-25 min i 250 grader.
 
 
 
Häll sedan över allt ihop i en gryta och mixa med en stavmixer. Rör ned röd pesto efter smak, honung och grönsaksbuljong. Salta och peppra.
 
Till detta serverade vi mozzarellabollar och en basilikaolja. Superenkelt att göra, har du inte odlat egen basilika så köp en kruka färsk basilka. Mixa blad och stjälkar med olja, jag använde raps bara för att tycker den är godare än oliv. Smaka av med salt och peppar.
 
 
 
 Det finns så många goda soppor att prova. Man måste inte äta den blaskiga buljongsoppan med falukorvsbitar. Jag kommer att fortsätta ge er sopprecept vartefter vi provar, sen så hoppas jag att ni provar nått av dem.
 
 
Eder FruW!

Sticker
Så frustrerande när man har en ide och börjar processen. Man stickar, inser att nej detta är fel, repar upp, fel igen, repar upp... Fortsätter så ända tills... Ni vet den där sköna känslan när bitarna faller på plats. Tillfredsställelsen sprider sig med välbehag. Snart så kommer dem första egen designade sockorna från lilla lövåker. 

Eder FruW! RSS 2.0