Surdegsbröd


på kvällen
1dl rågsurdegsgrund
3dl ljummet vatten
3dl rågsikt
blanda i en stor bunke, täck över med plastfolie. Eftersom jag har ganska kallt hemma lägger jag en kökshandduk ovanpå folien. För att isolera lite. Låt det stå över natten i rumstemperatur, gärna åt det varmare hållet.
 
 
dagen efter
Surdegen från kvällen innan
5dl kallt vatten
6dl rågsikt
9dl vetemjöl
1 msk salt
4-5dl cirka av nötter och frön du har hemma. I mitt bröd finns naturella solrosfrön, valnötter, mandel och lite hasselnötter.
4gr färsk jäst, jag nyper av ett hörn. mäter alltså aldrig
 
Blanda alltihopa, förutom salt och nötter, i en degblandare. kör den försiktigt i ca 5 min. Tänk på att först lösa upp jästen i vattnet. Lägg till salt och nötfrö blandningen, kör 2 min till. täck över igen med plasten och låt jäsa i cirka 4-5 timmar.
Himlen faller inte ner om det blir en timme kortare eller längre. Känns på degen, tryck inte! Efter ett par bröd så har iaf jag börjat kunna se och känna när den närmar sig färdigt i min smak. Vad tycker du om?
Dela degen i 4 delar. Forma runda bröd och jäs ytterligare 1-2 timmar.
Värm under tiden ugnen till 275 grader.Lägg en djup plåt i botten, den slänger du ett glas vatten på när bröden är instoppade.
 Stoppa in bröden och sänk temp till 250 grader. Grädda totalt i 35 min. Glänta lite då och då på ugnsluckan för att släppa ut värme och ånga. På så vis fick jag en mörk krispig skorpa utan att den brände. För ljusare skorpa, sänk tempen ytterligare en gång efter cirka 15 min till 200 grader.
 
Ät och njut
Eder FruW!

Kommentarer
Postat av: GoForFit

Åh så gott! :)

2014-05-07 @ 10:02:52 / URL: http://goforfit.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0