Förebilder

 
 
 
 
 


För några år sedan var jag på en konferens och lyssnade på en serie föreläsningar. Dem flesta minns jag ingenting av idag. Troligtvis för att jag inte jobbar inom yrket längre. Men en av föreläsningarna har etsat sig fast. Ofta går jag tillbaka till några få enkla meningar hon uttalade.
 
" Om du inte har positiva förebilder i din omedelbara närhet så måste du på egen hand skaffa dig det"
 
Nu menar jag inte alls att ens närmaste släkt, familj och vänner är helt värdelösa som förebilder. Utan mer att vi har människor i våra liv i olika syften. För mig handlar det mycket om att jag inte riktigt hade nån att dela mina innersta tankar om självhushållning med. Ni vet den där människan som du kan krypa upp i soffan med och ha en kopp te i handen och helt supernördigt diskutera kålsorter och hönsraser med. Att gå ned riktigt i djupet av vad jag vill. Att slippa den där blicken som säger - varför vill du leva så?!
 
 
 
"Om du inte finner dina förebilder i verkliga livet, sök dig till litteraturen"
 
 
 
 
Något jag absolut gjorde! Jag har läst trädgårdsböcker, kokböcker, vanlig skönlitteratur. Jag har hurrat och jag har ratat. För mig var helhetstänket viktigt. Att livet både till vardagen och till fest, har en röd tråd!  
 
Min allra största förebild är Karin Larsson. Vilken makalös kvinna. Att uppfostra så många barn, vara kreativ textilare, odla och laga god mat. Att inte vara rädd för att prova. Hon va nog bland dem första i detta land som tillagade egen pasta. Att låta hennes eget innersta inte drunkna helt. Vi får minnas nu att hon levde i en helt annan tid än vad vi gör. Hon föddes 1859 och dog 1928. Så hennes position som kvinna var väldigt svag.
Jag har besökt Sundborn vid ett flertal tillfällen och fler kommer det att bli. Men jag reser inte dit för att se hennes mans arbeten och höra hans historia. Nä det är hon som är min förebild!
 
 
 
 
 
 
 
Vilka är era förebilder?
 
Så även om jag inte kan krypa upp i soffan med Karin som person, så kan jag det med böckerna om henne.
Eder FruW!

Kommentarer
Postat av: Malin

Hur det är rimligt att hennes man är känd och hon bara är hans hustru går över mitt förstånd. I mina ögon är hon ett geni (även om jag inte tror på såna)!

Svar: Håller med dig fullständigt! Men jag tror ( hoppas) att det sakta vänder. Att vi uppmärksammar kvinnorna mer och mer.
FruW

2014-05-19 @ 21:26:02 / URL: http://frmodligen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0