Ärtskott

 
 
 

På bloggen Hildas hem så finns en jättebra och fin beskrivning av hur du odlar egna ärtskott. Hur gott som helst. Ett stort plus för att det fungerar om du så bor i en liten lya på 10 kvm eller huset gigantus. Så länge du har ett litet fönster! Sen att det kan odlas året om, slippa äta trist isbergsallad från affären. Utan gröna fina ärtskott fulla av energi även på vintern.

Köp hem torkade gula ärtor, funkar precis lika bra med gröna. 
 
Lägg ärtorna i blöt över natten, sila bort vattnet. Låt ärtorna ligga kvar i en skål och vattna 1-2 ggr per dag. Jag la lite plastfolie över, väldigt löst. Bara så att ärtorna inte torkade ut på en gång. När det börja komma små skott på ärtorna, precis brytit ut. Så är det dags att plantera i lite jord, med ett tunnt lager jord över. Vänta ett par dagar och Voila!
 
Jag trodde att vår stora skål skulle räcka till fler måltider, men i ett nafs va det mesta borta. Resterna ska hönsen få och nu ligger nya ärtor i vatten.
 
Eder FruW!

Bygglaget i byn

 
 
 
Här i byn finns ett bygglag. Varje söndag har dem arbetat med ett projekt på tre stugor, ett förråd och en bastu. Som står i anslutning till vår bystuga. Projektet började för några år sedan medan att söka pengar ur fonder. Sen har dem jobbat med att fälla träd, såga timmer, spika varenda spik och måla varje planka.
 
För en tid sen fick vi hjälp med att få hem hästgödsel av en granne. Han ville inte ha betalt utan sa att vi kunde väl baka till bygglaget nån dag. Så i helgen slog jag på stort. Nybakta kanelbullar och en Red Velvet cake (ur boken sommarens söta)
Har inte bakat den förut, men himmelens va god den var.
 
Eder FruW!
 
 
 

Kalkonerna

 
 

15 veckor är dem nu, växer så det knakar. En tupp och tre hönor verkar det som vi fått. Vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om dem som djur ur en självhushållares synvinkel. Tanken har hela tiden varit att dem ska bli mat och det ska dem. Men från början va jag lite nyfiken på att föda upp nya själv, men just nu vete tusan. Fortsättning följer.....
 
Eder FruW!RSS 2.0