Advent, skorpor och julen!

 
 
 
 
Julen närmar sig med stormsteg. Än har jag inte hunnit med att ta fram adventsljusstaken, men vem dör av det. Några stjärnor som hittat till fönstren och den kyliga frosten utanför hjälper till att skapa lite myskänsla. Även om jag inte är klar som jag brukar till första advent eller har allt under kontroll, vilket normalt sätt skapar stress i mig. Så känns det helt ok. Att hitta tillbaka till kärnan av firandet, vara med dem som står mig närmast. Tända några ljus, lägga en vacker duk på bordet. Se hur mina pappersstjärnor försiktigt fladdrar i fönstret av draget.
 
Igår tog vi en tur i vår skog, letade gran. Vi hittade en ståtlig sak som vi med gemensamma krafter bar hem. En känsla av ovärderlig lyx och rikdom myger på mig. Vi som föräldrar  har fått förmånen att dela den här upplevelsen med våra barn. Tillsammans lär vi oss att värna och ta hand om skogen. Som tack har vi möjlghet att hämta oss en gran till jul.
 
Men nu när den sista veckan innan jul är här så börjar det bli dags att förbereda godsaker. Skorpor är det första jag bakat i år.Saffransskorpor och Sagoskorpor. Ingen jul utan dessa  skorpor.
 
Saffransskorpor
100g smör
1g saffran
2 ägg
1,5 dl strösocker
5dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl mandel och pistagenötter
 
 
 
 
 
 
Smält smör tillsammans med saffran. Blanda socker och ägg ( ett ägg i taget) i en skål. Häll på smöret och rör runt. Blanda alla övriga torra ingredienser i en annan skål, ej nötterna. Rör ned lite av mjölblandningen åt gången i äggsmeten. Degen är ganska lös. Häll över nöterna och arbeta in dem försiktigt, överarbeta inte degen.
 
 
D
 
 
Dela i 4 bitar, rulla till korvar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
Grädda i 175 grader  20-25minuter. Ta ut skär genast i bitar, 1-2 cm tjocka. Lägg med snittytan uppåt och låt torka i eftervärmen i ugnen.
 
 
 
 
 Eder FruW!
 
    

Kommentarer
Postat av: Annster

Gott :)

2014-12-18 @ 06:04:21 / URL: http://annster.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0