Gott Nytt År

Så här i väntans tider så funderar jag över om jag borde skriva en sån årskrönika som florerar i alla bloggar. Jag kanske borde berätta om hur jag kämpade mig igenom dem sista veckorna i skolan, längtade ut till arbetslivet igen. Hur jag försådde ofantliga mängder vitkål och broccoli som hönsen sen gladeligen åt upp innan dem ens hann ut i landet. 
Hur jag påbörjade sommarjobbet och jobbade mig ned i en avgrund. Den iskalla juni och stekheta juli. Hur hösten krävde vila och återhämtning av mig. Jag lämnade människor bakom mig och fann nya fantastiska människor. Breven jag skrivit i Åter-tidningen. Vilken resa dem gett mig och fler ska det bli. Hur jag tog mod till mig och frågade en fråga. Hur svaret till frågan blev det allra bästa. Hur jag både stängt och öppnat dörrar. Men vet ni, jag struntar helt i en årskrönika. Jag tänker låta det nya året infalla och bli det nya #gröna2015 Hoppas ni alla har en trevlig kväll och gör precis det som ni känner att ni mår bra av. 
Vi ses på andra sidan, 
Eder FruW! 

Ta vara på

 
 
 
 
 
 
 
Att planera och ligga lite före är en självhushållares vardag. Vill du ha vitlök att skörda till hösten, så måste du så hösten året innan. I alla fall om du vill ha klyftor i din vitlök. Så kan du även göra i kruka tidigt på våren.Men det som händer är att vitlöken inte hinner utveckla klyftorna. Om du vill ha något att så i så måste jordens bearbetas och gödslas. För mig är att köpa jord något man undviker så långt som möjligt.  Vill du äta en god köttgryta så måste kycklingar kläckas eller kaninungar födas. Dem ska födas upp under några månader,slaktas och tas om hand.
 Det mesta som vi med enkelhet kan samla från skogen växer under en begränsad tid, det gäller att vara redo avsätta tid för svamp, blåbär, lingon och diverse vilda örter och blommor.
 Har jag planerat rätt så har jag möjligheten att njuta av lyxen mitt arbete lämnar efter sig.
  Att långkoka flera tuppar, låg värme och riktigt länge så att köttet faller av benen. plockar köttet, lägger undan delar av det. Resten blir en god middag just den här kvällen tillsammans med ris och en god sås.
 Portionspacka resten av köttet så det passar storleken på din familj. Frys in. Nu står du där med en gryta full med lite blaskig buljong. För du har väl för guds skull inte hällt bort det?! Låt buljongen sjuda på svag värme länge, reducera vätskan, kvar har du en riktigt god fond.
 
Notera några viktiga punkter, fonden ska sjuda på svag värme, den blir då klar och fin i färgen. Låter du den koka så blir den grumlig. Vilket medför att framtida soppor och såser inte blir så fina. För mat kan vara vacker även hemma i våra kök.
Va försiktig med salt och kryddor redan när du kokar tuppen. Om du öser i tex salt för att vattenmängden är hög, sen när du reducerar så koncentreras smakerna och saltsmaken blir stark.
 
När vi kokade 4 tuppar från dvärgraser, så ått vi tupp med currysås och ris samma kväll. En riktigt god klassiker! Några kvällar senare åt vi flygande Jacob.... ja jag vet så 80-tal. Men jag älskar verkligen den rätten.  Sen blev det en god Miestronesoppa till fredagssoppa, då kokad på fonden från ursprungskoket.
 
 
Så med lite planering hade vi middag tre kvällar, två av dem utan större ansträngning. Även kväll nummer 1 krävde ganska liten insats, för hur det än är jag behöver inte stå där och se grytan puttra i timmar. Jag har massor av tid att fylla med annat. Till exempel en sockstickning till frusna fötter. 
 
Eder FruW!
 
 

En god jul och ett fantastiskt nytt år

Önskar jag er alla
Kramas ordentligt idag


RSS 2.0