Köksträdgården

 
Jag fick en fråga via instagram (ni hittar mig där som Fruwheeler)  om hur jag tänkte kring min köksträdgård. Detta är en enkel skiss över en åker bit som är 2500 kvm stor. Så propotioner kan ni bara glömma, men på det stora hela delas den upp enligt bild.
 Som jag skrivit i ett tidigare inlägg,  hittar du här     , så satte vi oss ned och funderade över vad äter vi, vad är viktigast för oss att lägga energi på. Vilka grönsaker/frukt/bär kan vi ta till bäst vara på och lagra.
Köksträdgården kommer bestå av två halvor. En fast del där träd, buskar och fasta land kommer att finnas. Den andra delen kommer bestå av tre stora land, kan eve bli fyra, där vi kan växelodla och ploga upp varje år. Nu är det som sagt åkermark, ganska näringsfattig. Gödsel kostar mkt pengar när du köper via en handel. Inget man vill som självhushållare! Vi har våra höns som ger jättefin möjlighet till näring. Men jorden behöver även luckras upp, vilket kommer ta några år. Men vi har sån tur att i samma by som vi bor i så finns en hästgård. Jag knatade över dit en dag och frågade om jag kunde få hästskiten från gödselstacken av dem. Åh min lycka! Det va bara att ta, så mycke vi ville.
Problem nummer två! vi har visserligen traktor, men ingen skopa. Så då pratade vi med en annan granne, om han kunde hjälpa oss. Kort o gott, fem skopor körde han hem till oss. Helt fantastiskt snällt!
Nu tänker ni, men fem skopor räcker inte..... nej absolut ni har rätt. Men det är en början! Och under tiden kanske vi kan lösa hemfrakten själva.  
 Jag är så glad att vi hittat den här platsen på jorden att bo på. Grannar som ställer upp och hjälper oss utan att kräva något tillbaka. Eller ja! som betalning för hemfrakten så ska jag baka till byns bygglag, men de berättar jag mer om en annan gång.
 
Jag vill även bygga en sambandscentral i köksträdgården. En plats där jag har komposter, arbetsbänk och en vägg/skåp för redskap. Denna har jag dock inte ritat in då jag vill se hur vi naturligt rör oss i trädgården.
 
Kryddor kommer inte finnas alls, utan dessa finns utanför köksfönstret, när och lätt tillgängligt.
 
Eder FruW!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0